Cryopoland > Suchy lód, a branża hotelarska i gastronomiczna

Co to jest suchy lód?

Suchy lód otrzymywany jest w procesie rozprężania ciekłego dwutlenku węgla pod ciśnieniem atmosferycznym, dzięki czemu zmienia się on stopniowo w gaz, a także formę stałą, która jest formowana w bloki, następnie w plastry, czy też granulat. Najistotniejszą zaletą suchego lodu jest naturalne pochodzenie oraz bezpieczeństwo dla środowiska. Nie posiada smaku, nie wytwarza zapachu, a także jest niepalny. Ponadto sublimuje, czyli zamienia się ze stanu stałego w stan lotny z pominięciem stanu ciekłego, co powoduje, że nie pozostawia osadu ani wilgoci.

Suchy lód, a transport

Suchy lód może także wspierać pracę instalacji chłodniczych w samochodach albo skutecznie je zastąpić. Produkty, które wymagają chłodzenia, mogą być transportowane, dzięki wykorzystaniu suchego lodu. Warto przypomnieć, ze zjawisko sublimacji powoduje uniknięcie topnienia tradycyjnych bloków lodowych, a także przedostawania się wilgoci do żywności. Jedną z głównych cech suchego lodu jest większa wydajność, ze względu na pojemność cieplną – tam gdzi z 1 kg tradycyjnego, wodnego lodu pojawi się już plama wodna, to w przypadku suchego lodu zostanie jeszcze około 0,4 kg bryły bez żadnej wilgoci. Suchy lód znajduje również zastosowanie przy wsparciu pracy instalacji chłodniczych w samochodach, ale może także w skuteczny sposób je zastąpić.

Czyszczenie z wykorzystaniem suchego lodu

Suchy lód to idealny środek czyszczący: granulat ze sprężonym powietrzem kierowany jest w kierunku zanieczyszczeń, co powoduje błyskawiczne obniżenie temperatury zabrudzeń, a przez to zmniejszenie przyczepności do podłoża. Osłabia wiązania, co ułatwia usuwanie między innymi wszelkiego rodzaju osadów. W kolejnym kroku, również z wykorzystaniem granulatu suchego lodu, zabrudzenia są piaskowane, co powoduje, że drobinki sublimują, czyli powodują zapylenia w pomieszczeniu, czy rozprzestrzenienia zanieczyszczeń. Materiał, który jest podawany czyszczeniu, nie zostaje uszkodzony. Ponadto ta metoda sprawdzi się nie tylko do sprzątania hotelowych basenów, elewacji budynków, ale także kuchni czy pomieszczeń wykorzystywanych do przechowywania żywności.

Suchy lód w połączeniu z żywnością

Suchy lód wykorzystywany jest często w usługach cateringowych. Z powodzeniem chłodzi wózki i umieszczone na nich produkty, a także lady z asortymentem spożywczym. Z jego właściwości korzystają również producenci żywności. Suchy lód to produkt, który został dopuszczony do kontaktu z żywnością. Jego temperatura wynosi -78°C, która powoduje trzykrotnie większą pojemność cieplną na jednostkę masy, niż w przypadku zwykłego lodu. Dlatego przez dłuższy czas jest w stanie utrzymać stały zakres temperatur. Przedstawiony produkt idealnie sprawdza się w mrożeniu oraz chłodzeniu żywności, która nie może mieć kontaktu z wilgocią. Suchy lód wykorzystując proces sublimacji nie przechodzi do stanu płynnego, czyli nie pozostawia wody, a także osadów, jak również nie dopuszcza do utlenienia produktów żywnościowych chroniąc przed rozwijaniem się bakterii i drobnoustrojów.

Suchy lód w zadaniach specjalnych

Suchy lód to produkt wykorzystywany w różnoraki sposób przy organizacji imprez oraz eventów Dzięki niemu można stworzyć niebanalną oprawę wizualną pomieszczeń, a także menu. Niewielka ilość suchego lodu dodana do drinków, spowoduje niepowtarzalną ciężką parę wodną, która będzie utrzymywać się przy górnej części kieliszka, spadając w dół po jego ściankach. Suchy lód może być wykorzystany także podczas przyjęcia weselnego, powodując, że pierwszy taniec pary młodej stanie się niezapomnianym przeżyciem, ponieważ parkiet zostanie pokryty gęstą warstwą ‘’mgły”. Natomiast umieszczenie suchego lodu podczas toastu w kieliszkach ułożonych w piramidę da efekt niezwykłej fontanny chumr.
Więcej informacji o zastosowaniu suchego lodu do napojów przeczytamy w artykule: Suchy lód do drinków

Podsumowanie

Suchy lód to produkt o szerokiej gamie zastosowań. Wykorzystywany w transporcie żywności, nie tylko jest dopuszczony do kontaktu z nią, ale również chroniący ją przed bakteriami, umożliwia zachowanie zapachu, smaku oraz wyglądu chłodzonych lub mrożonych produktów. Jest niezastąpiony przy organizacji eventów nadając im niezwykłego klimatu. Natomiast po udanej imprezie nadaje się do skutecznego oraz szybkiego czyszczenia wielu powierzchni.

Potrzebujesz technologii opartych na suchym lodzie? Jesteśmy w niej ekspertami!